Søk i denne bloggen

onsdag 29. september 2010

Endelig behandling for sukkeravhengighet

Intensivbehandling for sukkeravhengighet
Pris kr. 4.400 for 40 timers intensiv behandling.

Ta kontakt med:
Tone Glestad
Avhengighetsterapeut
SEMSA
Tlf. 95834246
tone@sukkeravhengig.no
www.sukkeravhengig.no

tirsdag 14. september 2010

Bjørkesøt - en sunn erstating for sukker

BjørkeSøt (Birkesød) smaker like søtt som sukker og kan brukes istedenfor sukker i varme og kalde drikker og dessuten til baking og annen matlaging. Du finner det i de fleste helsekost butikker.

Helt naturlig

BjørkeSøt er laget av xylitol – et naturlig stoff som finnes i fiberrike grønnsaker, frukt og løvtrær, som blant annet bjørk. Det finnes også naturlig i kroppen – vi produserer opptil 15 g xylitol daglig i det normale stoffskiftet. Derfor er BjørkeSøt trygt å bruke, i motsetning til de mange andre syntetiske søtningsmidlene på markedet.

Velegnet ved diabetes

Flere kliniske undersøkelser har vist at BjørkeSøt forbrennes langsomt i kroppen (lav glykemisk indeks, GI = 7). Det påvirker dermed ikke blodsukkeret på samme måte som hvitt sukker gjør (GI = 100). Derfor er det også godt egnet for både diabetikere og andre som er opptatt av å holde insulinproduksjonen på et stabilt nivå.

Velegnet for vektkontroll

BjørkeSøt er en naturlig insulinstabilisator. Det kan til og med bidra til å redusere søttrangen fordi det bruker såpass lang tid på å bli tatt opp i kroppen. Derfor er BjørkeSøt et godt alternativ både for deg som gjerne vil ned noen kilo og for deg som vil beholde trivselsvekten.

Styrker tennene

BjørkeSøt virker ikke syredannende i munnen. I motsetning til sukker og andre søtningsmidler, er BjørkeSøt basisk. Det forsterker dermed tennene og tannemaljen istedenfor å gjøre skade.

Historien bak BjørkeSøt

BjørkeSøt xylitol ble oppdaget av en tysk kjemiker allerede i 1891, men levde et forholdsvis anonymt liv inntil sukkermangelen oppsto etter den 2. verdenskrig. Dette førte til at blant annet finske forskere oppdaget BjørkeSøt. Etter noen år kunne de konstatere at de finnene som hadde brukt BjørkeSøt hadde bedre helse enn andre. Siden dette har mange andre land – blant annet Russland, Tyskland, Italia, Japan og Kina – begynt å produsere BjørkeSøt xylitol til bruk på hjemmemarkedet, med stor effekt på folkesunnheten.

Med BjørkeSøt får du langsom og sikker energitilførsel, samtidig kan du med god samvittighet unne deg noe søtt.

Kilde: http://www.helseogkost.no/nettbutikk/sukkerfritt/bjoerkesoet_liten_boks

Sukker - en ulv i fåreklær

Er du overvektig, har ofte hodepine, spiseforstyrrelser, dårlige tenner, mister håret, svingende humørtilstander eller bare kviser, er sjansene store for at du har et sukkerproblem. Hvis du regelmessig må ha sukker i en eller
annen form, og blir deprimert, føler deg utafor, rastløs og blir matt, når du ikke får det, er du kanskje i sukkerbakrus?

De fleste har en skjult avhengighet til sukker, men oppdager det ikke fordi de aldri tom for stoffet. Det er kun en måte å finne ut om du avhengig, og det er å være sukkerfri i en periode på minst tre uker. Er du moden for et slikt eksperiment, og sette din frihet på en prøve, eller vil du fortsatt være slave av vårt mest utbredte vanedannende stoff, sukker?

Et rusmiddel?
Et stoff som tapper kroppen for viktige mineraler og vitaminer og forbruker mer enn det tilfører, er ikke mat, men en gift. Når stoffet også gir velvære, dulmer følelser, svekker hukommelse og sløver konsentrasjonen, og i tillegg er fysisk vanedannende er det også et rusmiddel.

Få helsetiltak gir større gevinst enn å slutte med sukker. Det hvite raffinerte sukkerets helseskadelige virkning er en av de få ting kostholdsekspertene er enige om. Så punkt en, for sunnere vaner; slutt med sukker

En sukkerkultur
Bildet av vår kultur er ikke komplett uten å forstå sukkerets sentrale rolle. Kjøtt og sukker er de viktigste ingrediensene i vestlig kosthold som bidrar til vår kulturelle mentalitet og atferd av aggressivitet, individualisme og grådighet. Og med kriger, imperialisme, konkurranse, økonomisk ulikhet, kriminalitet og hemningsløs industriell vekst som noen av følgende. Sukker var kolonitidens viktigste handelsvare, og er et symbol på vår kulturs hensynsløse jakt på nytelse, makt og "det søte liv."

Sukker er tilgjengelig over alt hvor det er vestlig sivilisasjon. Og i lange tider var det første møtet med vår kultur, å få sukkervann som nyfødt baby. Legene anså lenge morsmelk som utilstrekkelig næring for nyfødte, og tilførsel av sukkervann var rutine ved samtlige norske sykehus. Sukkerkonsentrasjonen i de små kroppene tilsvarte etter dette inntaket at en voksen mann skulle ha drukket 40 liter brus i løpet av tre døgn. Etter at Gro Nylander i en studie fra Ullevål sykehus i 1985 påviste dette, er dette nå en forlatt praksis. Legene har oppdaget at morsmelk er bedre!

Selv om vi sjeldent kommer opp på det sukkerforbruket mange hadde som nyfødt, spiser likevel gjennomsnittsnordmannen 40 kilo sukker i året. Halvparten av dette kommer gjennom matvarer som inneholder sukker, som brød, kaker, sjokolade, is, leskedrikker, ketchup, tobakk m.m.

Kjært barn har mange navn
Sukker er det hvite krystalliserte pulveret vi heller i teen, drysser over grapefrukt eller bruker i syltetøy, kaker og desserter. Hvitt raffinert sukker kommer fra sukkerrør eller sukkerroer og vokser for det meste i tropisk klima. Gjennom en kjemisk raffineringsprosess fjernes 90 prosent av den opprinnelige planten i form av fiber og skall, og kun det "nakne" sukkeret er igjen, som et sterkt konsentrert søtstoff.

Sukkerfabrikantene gjør mye for å forkludre forståelsen av sukker. Istedenfor å skrive sukker, på varedeklarasjoner, står det kanskje sucrose, som er den kjemiske betegnelsen på hvitt raffinert rør- eller roesukker, men hvem vet det? Sukkerbetegnelser gis navn etter opprinnelse, som laktose i melk, malttose i korn, frukttose i frukt og glukose som er i blodet.

Som en samlebetegnelse kalles sukker også karbohydrater, kullhydrater eller sacharider. Og her er det er tre typer; enkle - doble og sammensatte. Enkle og doble kullhydrater finnes i rørsukker, druesukker, frukt, alkohol, melkesukker. Og sammensatte kullhydrater finnes i korn og grønnsaker og kalles stivelse.

Det snille og slemme sukkeret
Enkle- og doble kullhydrater er "raske" sukkertyper som går "rett i blodet". Mens sammensatte kullhydrater er "langsomme"sukkerforbindelser, som først må omgjøres i fordøyelsen til enkelt sukker før kroppen kan gjøre nytte av dem. Enkelt sukker er som svovelet på en fyrstikk, det brenner raskt og eksplosivt og barn lager bomber av det, mens sammensatt sukker er som trepinnen, med atskillig lenger brenseltid.

I naturlig form kommer kullhydrater med et helt lag av "medarbeidere" i form av mineraler, vitaminer, proteiner og fiber som hjelper fordøyelsen. Dette kalles naturlige kullhydrater. I hvitt sukker, hvit ris og hvitt mel er dette fjernet og kalles da raffinerte kullhydrater.

Brunt sukker, rørsukker, sirup, druesukker og honning inneholder i varierende grad flere mineraler og vitaminer enn hvitt sukker, men er fortsatt sterkt konsentrerte enkle sukkerforbindelser. Forskjellen på dem og raffinert sukker er som mellom en naken mann med slips, og en uten.

Kunstig sukker enda farlige
Sukker er som en lommetyv som stjeler mineraler og vitaminer. Men kunstige søtstoff som sacharin, sorbitol, aspartan og andre, er som gangstere som tapper kroppen for livskraft. De kunstige søtstoffene lever en skjult tilværelse og nevnes kun med liten og uforståelig skrift på varedeklarasjoner. Og fordi de ikke inneholder kalorier tror mange at de er ufarlige, selv om de gir søt smak mange ganger sterkere enn sukker.

Narkotiske stoffer inneholder heller ikke kalorier, men har likevel en langt sterkere virkning enn brennevin. Light-leskedrikker uten kalorier, men rikelig med søtstoff har skadevirkninger som er mer alvorlige enn sukker. Men det er vanskelig å oppdage fordi symptomene kan ikke knyttes direkte tilbake til enkelte stoffer. Ut fra en energimessig forståelse, har alt som vi inntar en effekt. Og det er en illusjon å tro at vi får noe gratis, eller at noe som går opp ikke før eller senere kommer ned. Kunstig søtstoff, hasj og narkotika er stoffer tilsynelatende uten bakrus. Men energimessig skjer det over tid en svekkelse som kan føre til en rekke sykdommer og psykiske lidelser som depresjon, kriminalitet og ofte uforståelige selvmord.

Sukker-kick
For en demonstrasjon av hvordan sukker virker så observer et barneselskap. Etter at brus, boller og kaker er fortært, når selskapet ofte et klimaks av vill og ukontrollert lek, for senere å avløses av grining og tretthet på vei hjem fra selskapet.

Sukker gir oss et "kick" av opplagthet og ekstra energi, men denne energien kommer ikke fra sukkeret, men fra kroppens nødreserver som skal gi ekstra energi i en faresituasjon. Kjemisk er sukker sterkt basisk, for å nøytralisere dette må magesekken utskille ekstra magesyre. Og for å få fart på dette, utskiller binyrene adrenalin, og det oppleves som en energiøkningen. Selv en teskje sukker er nok til å gi en slik syrereaksjon, og. i det lange løp tærer dette på kroppens reserver og forstyrrer hormonbalansen, og gir grunnlag for såvel fysisk som psykisk stress.

Blodsukker og insulin
Etter et sukkerinntak, stiger også blodsukkernivået umiddelbart og vi føler oss ovenpå. Men det vil ubønnhørlig synke igjen til en bølgedal hvor vi blir trette, irriterte og føler oss nede. Da er tiden inne til et nytt skudd, og svinge "adrenalinpisken" for å banke blodsukkeret opp igjen. Så en ny stimulans som sjokolade, sukker, honning, kaffe, te eller nikotin gjør som regel jobben, og så er "berg og dalbanen" i gang igjen.

Svingende blodsukker gir tilsvarende svingende humørtilstander, fra å være lettere "speedet" og manisk, til å bli mildt deprimert, dårlig humør og uten tiltakslyst. Det tærer på den psykiske likevekten, og på kroppens vitamin- , og mineralbalanse.

Men den mest skadelige effekten av sukker er forstyrrelsene det påfører insulinproduksjonen. Insulin er et hormon som regulerer sukkernivået i blodet, og når det kommer ut av balanse fører det ofte til overproduksjon av insulin. Dette gjør det vanskelig å bli mett, og selv om man spiser godt vil kroppens forlange stadig mer mat. Og overvekt og fedme blir en av flere virkninger.

Sukkersyke
Sukkersyke ble oppdaget i England i 1674 etter at engelskmennene hadde brukt raffinert sukker i to hundre år. Sukker var kolonitidens viktigste handelsvare og god butikk for det engelske kongehuset. Å påstå at den nye sykdommen som særlig rammet rike og berømte personer var forårsaket av for mye sukker var lite populært. Og når legen som oppdaget sukkersyke også var kongens hofflege var det ingen grunn til å provosere unødvendig. Sykdommen ble derfor kalt diabetes mellitus, og kun på folkemunne het det sukkersyke.

Selv i dag sier fortsatt skolemedisinen troskyldig at sukkersyke ikke har noen kjent årsak, og er kronisk og uhelbredelig. Sukkersyke kommer av at bukspyttkjertelen ikke utskiller tilstrekkelig med insulin som trenges for å regulere blodsukkernivået i blodet. Personer med sukkersyke har derfor for høyt sukkerinnhold i blodet og regulerer dette med kunstig inntak av insulin.

I 1880 spiste en gjennomsnittsdanske 13 kg raffinert sukker i året. På den tiden døde 1,8 personer av sukkersyke ut av 100 000. I 1911 økte forbruket til 26 kg, og dødeligheten steg til 8 personer pr. 100 000. I 1934 steg forbruket av sukker til 51 kg og dødeligheten av sukkersyke steg til 18,9 pr. 100 000. Undersøkelser også fra andre land gjør at den amerikanske legen Dr. Harris uttalte i 1924 ; "I USA har forekomsten av sukkersyke økt proporsjonalt med forbruket av sukker."

I 1923 fikk den canadiske legen Frederick Banting Nobelprisen for oppdagelsen av insulin som et middel til å kontrollere blodsukkeret hos diabetikere. Dette vakte applaus også hos legemiddelfabrikantene som nå fikk tusenvis av nye kunder med livsvarig avhengighet av deres produkter. Men det helt opplagte i at sukkerforbruket er viktigste årsak til sukkersyke er det få som vil høre på, og gir ingen Nobelpris.

Sukker og kriminalitet
Den amerikanske kriminologen Stephen Schoenthaler begynte i 1980 å studere virkningene av endring av kostvanene i en rekke amerikanske fengsler. Et "vekk-med-raffinert-sukker program", som involverte over 6000 innsatte viste entydig et markant fall i antallet av interne konflikter, overfall, asosial atferd og selvmordsforsøk. Lignende forsøk er også utført på hyperaktive barn og personer med lærevansker, og hvor kostterapiprogrammer uten sukker har vist positive resultater.

I den vestlige verden finnes i dag millioner av fattige som lever i ghettoer og slumområder i de store byene. Tidligere spiste fattige i det minste brød og bønner og enkel mat. Men i dag spiser de fattige mest billig "junk food", sjokolade, boller, brus osv. Dette gjør dem ineffektive og reduserer deres evne til å lære og utvikle seg. De føler seg snytt i flere betydninger, både for materiell velferd, men også for viktige næringsmidler som kroppen trenger.

Hvordan slutte
En måte å slutte med hvitt raffinert sukker er å innføre sunnere alternativer. Frukt og sunne desserter, er fortsatt enkelt sukker, men det har ikke den mineral- og vitamintappende effekten som sukker, og er derfor gode alternativer. For mer konsentrert søtning, er ris- eller byggmalt mildere sukkerformer.

Høyt sukkerforbruk kommer ofte av uregelmessige matvaner, hvor sjokolade og andre stimulanser erstatter måltider. Så et godt sted å begynne avvenningen, er regelmessige og fornuftige måltider. God gammeldags mat med andre ord, men med en forskjell, uten sukker.

12 grunner til ikke å spise sukker
1) Gir syreoverskudd og berøver kroppen for kalk, jern, fosfor, B-vitaminer og protein. Forårsaker tannsvekkelse, benskjørhet, jernmangel og hemmer tenkeevne.

2) Svekker og forstyrrer fordøyelsen. Skaper syreoverskudd i magen. Svekker bukspyttkjertelen. Overflødiggjør omdanning av stivelse. Dette kan føre til fordøyelsesproblemer, magesår og sukkersyke.

3) Øker kroppens utskillelse av slim. Det skaper belegg på innsiden av tarmveggene og øker slim i øre, nese og hals. Med kjente symptomer som forkjølelse, ørebetennelse, bihuleplager m.m.

4) Gir overskudd av fett. Overflødig sukker lagres i kroppen som "nødreserver" i form av fett. Dette legger seg på inaktive steder som lår, mage, hofter osv. Men gir også belegg på innsiden av blodårer. Det øker kolesteorolnivået og er en viktig årsak til hjerte og karsykdommer. (Skottland har verdens høyeste sukkerforbruk, og også verdens høyeste forekomst av hjerte- og karsykdommer.)

5) Øker insulinnivået, fører til fedme og svekker immunforsvaret.

6) Øker adrenalinutskillelse, svekker binyrene og skaper hormonelle ubalanser. Forårsaker stress og ulikevektige sinnstilstander.

7) Gir svingende blodsukker, med ustabile energitilsander; høyt oppe og lavt nede.

8) Kan føre til hyperaktivitet hos barn. Samt aggressivitet, urealistisk selvoppfatning og kriminell atferd.

9) Kan gi konsentrasjons- og lærevansker.

10) Er fysisk og psykisk vanedannende.

11) Demper følelser og gir en mild beruselse og virkelighetsflukt.

12) Hemmer tenkning og retning i livet

Kilde: Christian Paaske, January 15th, 2003, http://www.yogasenteret.no/Artikler/artikkel.php?article_id=156

mandag 13. september 2010

Dårlig etikett på Pepsi Raw


Jeg vet, jeg vet, ikke et sunt produkt, men jeg vil si det gleder meg at de ihvertfall forsøker å gå i riktig retning og det vil jeg oppmuntre. Neste steg blir kanskje å fjerne sukker og heller bruke Birkesøt. Men jeg synes ikke utseende på etiketten, plastikkflaskene, fungerer. Grunnen til det at jeg for det første ikke får noen frisk og naturlig "tasteappeal". Dessuten som den ikke gir noen signaler på det naturlige...aspektet, alt er så brunt, det ser ikke naturlig ut som det sies at det skal være. Jeg får en litt "skittent" feeling. Jeg mener ikke at etiketten ikke er fin. Veldig fint design men jeg synes den kommuniserer feil til forbruker mht innholdet. Ikke det at jeg tror Pepsi ikke klarer å markedsføre det, men jeg tror det ville blitt mye enklere med en annen etikett. Jeg tror de kommer til å måtte bruke ekstra krefter på opplysningsbiten i markedsføringen, fordi RAW klarer ikke å signalisere dette på egen hånd i butikkhyllene. Hvis jeg ikke blir fortalt at Pepsi har kommet ut med en naturlig brus, så ville jeg aldri trodd at det var RAW de snakket om. Jeg er lei meg for at jeg ikke er positiv til det nye designet, for jeg er en stor tilhenger av naturlig mat/drikke og ønsker at "trenden" går den retningen. Jeg tror at med noen endringer vil de appelere til enda flere og markedsføringen vil skli enklere fordi etikketten vil greie å signalisere dette helt av seg selv. Men Pepsi er jo en kjent merkevare så det vil nok spre seg uansett :-) Håper uansett at disse usunne gigantene lar seg inspirere og går den sunne retningen.

torsdag 2. september 2010

Lavt stoffskifte uten at du vet det?


Innlegget er hentet fra http://www.stoffskifte.info/

Her er de vanligste symtomene på lavt stoffskifte (
Hypotyreose )
 • slapphet, tiltaksløshet og energiløshet, uten sammenheng med anstrengelse
 • veldig trøtt om kvelden, men har problemer med å sovne
 • våkner trøtt om morgenen
 • kuldefølelse, fryser lett, må ofte ha sokker på om natten
 • må kle seg lag på lag, fordi man trenger å tilpasse seg varierende temperaturopplevelse i løpet av dagen (av og til for varmt, av og til for kaldt)
 • vektproblemer, går ikke ned i vekt selv om man spiser lite
 • smerter og verk i muskler og ledd, uten sammenheng med skader eller trening
 • økte problemer med fordøyelse, særlig forstoppelse/malabsorbsjon, eller allergier
 • problemer med tørr hud (særlig på albuer og hender), eksem eller acne (kviser) i voksen alder
 • tørt og livløst hår, økt håravfall
 • forstørret tunge, tannavtrykk på tungekanten (kan medføre problemer med uttale)
 • heshet, trykkfølelse i halsen
 • lav puls og pustefrekvens, høyt blodtrykk (diastolisk), hjertearytmier
 • ofte forhøyet kolesterol
 • opplevelse av å være mentalt treg, ukonsentrert, ufokusert eller uvanlig glemsom
 • opplever perioder med depresjon og/eller nedsatt sexlyst, som ikke er i samsvar med livshendelser
 • angst som noen ganger kan gå over til panikk
 • uregelmessig menssyklus
 • store problemer i forbindelse med overgangsalder, inkludert migrene, uten at østrogentilskudd hjelper
Årsaken til at man får lavt stoffskifte, er at skjoldkjertelen produserer mindre stoffskiftehormoner enn det kroppen trenger. Diagnose stilles som regel på grunnlag av blodprøveresultater. Dessverre er det altfor mange leger som kan altfor lite om stoffskiftesykdommer. Selv om du er så heldig å ha en fastlege som kan mer enn gjennomsnittet, er det likevel ingen grunn til ikke å lære deg så mye du kan om din egen sykdom. Den kommer til å være med deg resten av livet. Be om å få utskrift av alle prøveresultater, slik at du kan vurdere dem selv i ro og mak. Be gjerne om hjelp fra andre med stoffskifteproblemer, for eksempel på likemannsforumet Sonjas stoffskifteforum. Du bør også forsikre deg om at legen virkelig har tatt alle prøver som kan gi viktig informasjon om stoffskiftet ditt; TSH, FT4, FT3, anti-TPO og TRAS; evnt. også andre antistoffprøver.

Kosttilskudd:
Siden problemer med malabsorbsjon ofte henger sammen med lavt stoffskifte, bør du sørge for å ta et godt multivitamin/-mineraltilskudd. Selv velger jeg som regel å handle i en god helsekostforretning, siden man der stort sett fører naturlige preparater, ikke syntetiske. Dessuten er det som sagt også slik at vi trenger ganske høye nivåer av både jern (ferritin) og B12, så du bør vurdere å ta ekstra tilskudd av dette basert på blodprøvene dine. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å få jern og B12 i sprøyteform, dersom du har veldig dårlig opptak av dette i tarmen.


Som sagt revurderes anbefalt daglig inntak av vitamin D for tiden. Faktisk er det nå dokumentert at daglig tilskudd av vitamin D helt opp til 10 000 IU ikke gir fare for forgiftning eller overdosering hos ellers friske mennesker - men da i form av rent D3 (kolekalciferol), som er den animalske varianten. Alle tidligere beskrevne tilfeller av forgiftning har visstnok skyldtes den vegetabilske varianten; D2 (ergokalciferol), som dessuten er bare halvparten så biologisk aktivt i menneskekroppen.

Siden vi lider av en autoimmun sykdom, anbefales det også at vi får i oss mye antioksidanter (f.eks. vitamin C, A og E), og rikelig med essensielle fettsyrer (omega 3, evnt. 6). Vær oppmerksom på at hypotyreose fører til dårligere konversjon av betakaroten til A-vitamin som kan brukes i kroppen, og dette kan føre til gulfarging av huden.

Ting å unngå:
1. Goitrogen mat
Det finnes en del matvarer som inneholder substanser som kan danne såkalte "goitrogener" i kroppen. Goitrogener kan føre til struma ("goiter") og dermed redusert funksjon i skjoldkjertelen. Det er altså ikke gunstig for mennesker med lavt stoffskifte, men derimot gunstig for dem med høyt, å spise store mengder av disse matvarene.

Matvarene det er snakk om er en del nøtter; valnøtter, mandler, peanøtter, pinjekjerner og cassava (tapioka) - en del grønnsaker; blomkål, broccoli, rosenkål, kål, turnips, sennepsblader og spinat - og soya.

Dersom man koker disse matvarene, vil det nøytralisere goitrogenene. Dersom du har lavt stoffskifte og vil spise slik mat, bør du altså sørge for at den er skikkelig kokt først. Ellers gjelder her som ellers måtehold; du kan spise omtrent én porsjon pr. dag - men ikke mer. Har du derimot høyt stoffskifte, bør du sørge for å spise rikelige mengder av slike matvarer, og helst rå.


2. Kjemikalier
Fluor er et mineral som har blitt knyttet til mange helseplager, blant annet lavt stoffskifte. I første rekke vil dette gjelde mennesker som har fluoridert drikkevann, men det er kanskje grunn til å prøve å unngå fluor fullstendig, ved å skifte til fluorfri tannkrem (fåes i helsekostbutikker), ikke la tannlegen bruke fluor i behandlingen, og slutte å bruke munnvann o.l. med fluor. Det hevdes faktisk også at te, både grønn og svart, kan inneholde store mengder fluor.

Aspartam er et kunstig søtstoff som alle med stoffskifteproblemer bør unngå. Det kan føre til problemer både for dem med lavt og høyt stoffskifte, og har bl.a. vært angitt som en mulig utløsende faktor ved Graves sykdom (hypertyreose). (Dette er til dels et kontroversielt tema, men selv synes jeg det er greit å følge "føre-var"-prinsippet.)

Solkremer med kjemiske filtre
viser seg å kunne påvirke stoffskiftet. Det er kjemikaliene 4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC) og Benzophenone-2 (BP-2) som i dyreforsøk har utløst hypotyreose. 4-MBC og BP-3 har tidligere også vært knyttet til økt kreftrisiko og fallende sædkvalitet. Når vi i tillegg vet at syntetiseringen av D-vitamin synker med 95 % ved bruk av solkrem med faktor 8, er det kanskje grunn til å velge andre måter å beskytte seg mot solen - for eksempel å søke skygge? Dersom du virkelig trenger solkrem, går det an å velge typer med fysiske filtre. Dette er kremer med pigmenter som legger seg utenpå huden og absorberer/reflekterer vekk de skadelige strålene. Til barn finnes det også klær med høy solfaktor.

Binyresammenhengen (s. 240-43):
En vanlig tilstand som ofte henger sammen med hypotyreose - og som til og med kan forhindre skikkelig behandling hvis den selv ikke behandles - er binyrebarkinsuffisiens, også kjent som binyretretthet ('adrenal exhaustion'/'adrenal fatigue').

(...)

Binyretretthet utvikles ofte etter perioder med intens eller langvarig fysisk eller emosjonelt stress, når overstimulering av kjertlene gjør dem ute av stand til å møte kroppens behov. (...) Vanlige symptomer er:
 • Overdreven utslitthet og utmattethet
 • Ikke forfriskende søvn (du får tilstrekkelig mange timers søvn, men våkner trøtt)
 • En følelse av ikke å bli restituert etter en hel natts søvn, eller søvnforstyrrelser
 • Føler seg overveldet av eller ute av stand til å takle stressituasjoner
 • Føler seg nedkjørt eller overveldet
 • Salt- eller søthunger
 • Føler seg mest energisk om kvelden
 • Lav stamina, bruker lang tid på å komme seg etter trening
 • Langsom restituering fra skader, sykdom eller stress
 • Vansker med konsentrasjon, 'brain fog'
 • Dårlig fordøyelse
 • Dårlig immunforsvar
 • Mat- eller miljøallergier
 • PMS eller vanskeligheter i forbindelse med overgangsalder
 • Vedvarende lavt blodtrykk
 • Ekstrem følsomhet for kulde
 • Manglende libido
 • Mørke ringer under øynene
 • Linjer med mørkt pigment i neglene
 • Skvetter lett (lettskremt)
 • Ingen motstandskraft ved konfrontasjoner
Interessant nok er et av de mest vanlige symptomene, i følge noen behandlere, manglende respons på behandling med tyroksinerstatning hos mennesker med hypotyreose.


Her kan du lese i detalj om lavt stoffskifte, behandlinger og kosthold: http://www.stoffskifte.info/hypotyreose.html

onsdag 1. september 2010

ADHD-medisinering er ikke løsningen

Jeg blir trist når jeg leser i VG.no som skriver at antall barn som får medisiner som følge av en ADHD-diagnose har doblet seg de siste seks årene.
http://www.sarasverden.com
Det er en skremmende utvikling, og jeg forstår ikke hvorfor myndighetene ikke ser nærmere på sammenhengen til gluten og kasein, sukkerinntak og kostholdet generelt sett hos barna.

Det blir så alt for enkelt å henvise til en resept for Strattena eller Ritalin, som så skal fungere som løsningen til problemet for de utsatte barna og ungdommene som sliter med ADHD.

Legemidlene inneholder sentralstimulerende midler som amfetamin og ritalin, og de er klassifisert som narkotika.

At foreldre eller helsepersonell ukritisk tar til takke med denne form for behandling er for meg ytterst kritikkverdig. Prøv heller en kostholdsendring i en periode og se hvilken effekt det har. Dersom det ikke fungerer optimalt så kan man vurdere medisinering. Jeg kan ikke forstå at fagpersoner, pedagoger osv, med respekt for seg selv viser en så ignorant holdning ved å fylle barna med medisiner. Det krever lite eller ingenting å fordype seg så smått i virkningen av en kostholdsendring.

Selv kjenner vi “ADHD” direkte på kroppen de gangene Sara har blitt utsatt for stress, feil mat (inkludert for mye sukker) eller gjerne en kombinasjon. Hun blir hyperaktiv, aggressiv, ukonsentrert o.l. Det er ingen tilfeldigheter lengre, og tre års erfaring gir oss gode forutsetninger til å kartlegge hvordan vi skal unngå at hun kommer i en slik situasjon. Heldigvis oppstår disse situasjonene sjeldnere og sjeldnere, men kan selvsagt aldri utelukkes.

Det er uheldig for henne og familien, og vi ser sammenhengen klart og tydelig. Jeg tør å påstå at veldig mange barn og ungdom er i samme situasjon som Sara, og til foreldrene anbefaler jeg å prøve en kostholdsendring. Start med å ta bort gluten i to-tre uker, og se hvilken effekt det har. Fjern så melkeprodukter fra kosten og se hvilken effekt det får. Av personlige erfaringer anbefaler vi ikke å fjerne all gluten og melk brått og brutalt, men heller ta det stegvis så kroppen får tilpasset seg. I tillegg er rutiner og fjerning av støy og stress i omgivelsene viktig, og tilførsel av vitaminer og mineraler.

Men kanskje aller mest, og tryggest, ta en urinpeptidprøve gjennom Neurozym og bestill en konsultasjon hos Geir Flatabø eller andre med lignende kunnskap.

Det er så mye som kan bli gjort som ikke inkluderer “amfetamin og ritalin”, eller lignende narkotika. Barna fortjener bedre enn dette.

Sara er vårt empiriske funn, og vi vet at dette fungerer. Kanskje ikke for alle, men for mange. Det er ofte et komplisert medisinsk puslespill, og det viktigste er at foreldre tar ansvaret i egne hender og ikke utelukkende lytter naivt til hva fastlegen eller andre dikterer.

Gjør vi barna våre en bjørnetjeneste?

Fra LinKarina Holdal
http://lilalife.no/wordpress/2010/07/08/gj%C3%B8r-vi-barna-vare-en-bj%C3%B8rnetjeneste/

Mandag: boller og saft

Tirsdag: Pølser med brød

Onsdag: Lapper

Torsdag: Tortillalefser med fyll, dette er det beste alternativet

Fredag: Grilling, mest sannsynlig pølser med brød

Kost i mange SFO

frokostblanding_647212b1

Det er greit at det skal være enkelt og at det er ferietid, men det får da være måte på. Det er da ikke vanskeligere å ta med seg en pakke fiskekaker som inneholder masse fisk eller kyllingfilet, grovt brød og litt grønnsaker til grilling. Plutselig har du en sunn god fiskeburger på 1,2,3.. Hvis ikke vi lærer barna våre gode matvaner mens de er små, hvordan skal de klare seg når de selv får penger mellom hendene?

Mitt råd: Vi må få mer fokus på dette i skolene, idrettslagene, barnehager(her synes jeg det er gjort en god jobb, finnes mange sukkerfrie barnehager). Involver ungene i matlaging, lag mat fra bunnen av og lær ungene hva mat er. Hvis ungene alltid får servert mat som kommer fra pulverform lærer vi de at dette er ok mat. En tomatsuppe laget fra bunnen av tar nødvendigvis ikke lengre tid enn å koke en pose. Det trenger heller ikke bli dyrere.

Det som er feilen er at alt skal være enkelt, vi skal kose oss ihjel, og for de fleste er kos relatert til mat. Det er alltid en grunn til å feire: skoleavslutning, bursdager på bursdag,ferie, , hvis vi alltid skal feire med sukker- blir inntaket veldig stort.

Mange argunmenterer med at ungene er så aktive, så det viktigste er at de får i seg næring. Slik som jeg tenker er det ekstra viktig nå i en vekstfase at de får ordentlig næring. Det er nå de legger grunnlaget for resten av livet, og man er et produkt av det man spiser. For meg handler ikke dette om overvekt, men jeg ønsker sunne friske barn som skal slippe å få allergier, autoimmune sykdommer, diabetes etc.

Noen tanker om dette?

Jeg blåser fra meg om dagen, men dette engasjerer meg fryktelig- og kun fordi jeg ville alle barns beste!

Smil fra Line

Sukkerfri suksess

Hamna barnehage i Frogner bydel i Oslo er en av barnehagene som har blitt sukkerfrie.

- Vi opplevde at det var i barnehagen at barna først ble introdusert for sukker. Og det føltes feil. Foreldre og barn er storfornøyde med ordningen vi har i dag, sier Eva Sollie, styrerassistent ved Hamna barnehage i Frogner bydel i Oslo til Aftenposten.no.

Barnehagen har vært sukkerfri siden 2005, og på Oslo kommunes nettsider finnes det en liste over mat som barnehagen har valgt å holde utenfor barnehagen.

Ikke yogurt eller syltetøy

"Eksempler på matvarer som ikke lenger serveres i barnehagen eller tas med hjemmefra: Kaker, boller, yoghurt, melkedesserter, risgrøt, sjokoladepålegg, syltetøy, peanøttsmør, sukkerholdige frokostblandinger, juice, saft og kakao. Prim og brunost serveres heller ikke i barnehagen lenger."

Nyere forskning omkring temaet mat og psykisk helse (psykisk helse og proteinintoleranse)

Ved Hanne Halseth, Naturopat MNNL, Ernæringsterapeut

Forskningen på dette området har først og fremst konsentrert seg om diagnoser som autisme, schizofreni, hyperaktivitet, depresjon og svangerskapsdepresjon. Forsøk med gluten- og melkefrie dietter for autistiske barn har gitt en del av disse barna økt interaksjon med omverdenen, økt øyekontakt og smiling, bedret koordinasjon, redusert stereotyp atferd og redusert irrasjonell aggresjon. I en studie av barn med AD/HD symptomer (Attention Deficit/Hyperactivity Disordrer) fant man at en eliminasjon av melkeproteinet casein bidro til at barna fikk bedret atferd, oppmerksomhet og sosial kontakt . Når det gjelder endogen depresjon (depresjon uten forutgående utløsende årsak), har man funnet indikasjon på at personer med denne lidelse ofte har økte mengder peptider i urinen. Det er også sett en sammenheng mellom caseomorfin og postpartum psykoser (svangerskapsdepresjon).

Mange signalstoffer i hjernen lages av proteiner (= kjeder av aminosyrer). Proteinene vi får fra kosten spaltes i fordøyelseskanalen og blir deretter til “bygge steiner” for kroppens egne proteiner. Det betyr at de blir nye celler, signalstoffer, hormoner osv. Korte kjeder av to eller flere aminosyrer kalles peptider. Flere av hjernens/nervesystemets signalstoffer er laget av aminosyrer og peptider. En viktig gruppe signalstoffer, i denne sammenheng, er de såkalte endorfiner og enkefaliner. Disse substansene har innvirkning på bl.a. atferd og oppfattelse av smerte. De tilhører gruppen opioder og er i samme “familie” som opium, morfin og heroin. Dette er m.a.o. signalstoffer med sterk virkning.

Nyere forskning utført av bl.a. nordmannen Dr. Karl L. Reichelt viser at mangelfull fordøyelse (nedbrytning) av gluten (en gruppe proteiner i hvete, rug, og bygg) og melkeproteinet casein kan føre til at det dannes såkalte eksorfiner. Dette er opiode peptider som stammer fra proteiner i mat som inneholder gluten og casein. Disse peptidene lekker over i blodet fra tarmen. En slik lekkasje kan oppstå hvis tarmens slimhinne ikke er intakt (Leaky Gut Syndrome). Det kan bl.a skje ved inflammatoriske tilstander i tarmen. Dersom man har økt opptak av peptider i blodet, vil dette kunne måles fordi det fører til økt utskillelse av peptider i urinen.

Selv om hjernen har en barriere som beskytter nervecellene mot variasjon i blodets sammensetning (blod-hjernebarrieren), viser det seg at opiode peptider kan passere denne barrieren og derved påvirke sentralnerve- systemet (hjerne og ryggmarg) . Opiode peptider påvirker også mengden av funksjonelle signalstoffer i hjernen (dopamin og serotonin) og det har krampefremmende/epileptiske egenskaper. Det ser også ut til å påvirke søvnmønsteret negativt.

Reseptorer (signal mottakere) for opioder (og dermed også potensielt for opiode peptider) finnes også på overflaten av celler i fordøyelseskanalen og de hvite blodcellene (immunforsvarsceller). Disse stoffene kan derfor påvirke flere områder (typer vev) i kroppen utover nervesystemet, og føre til mange forskjellige typer helseproblemer.

Man har funnet økt tarmpermeabilitet (gjennomtrengelighet i tarmen) og forhøyete verdier av gliadin antistoffer (dvs. en immunologisk reaksjon på gluten) i plasma (blodet) hos pasienter med Schizofreni. Det er også funnet opiode peptider hos pasienter som på et senere tidspunkt fikk diagnosen Schizofreni. Det er interessant å merke seg at sykdommen schizofreni er sjelden hos befolkningsgrupper hvor korn ikke er en del av det tradisjonelle kostholdet. Ved studier av de samme folkegruppene etter at de hadde tilpasset seg et vestlig kornbasert kosthold, var det en markant økning i andelen schizofreni.

Sukkerfri barnehage

Sukkerfri barnehage

Hva er det med barnehagene som serverer is, kaker og godterier og lavkvalitetsmat som kneip og annen mat full av tilsetningsstoffer. Hvor er kunnskapen til ledelsen hen og ikke minst foreldrene? Når det idag er oppslag på oppslag om fedmebølge hos små barn og stor vekst av diabetes.

Her er en barnehage på Grunerløkka som har valgt å være sukkerfri:

Barnehagen har valgt å være en sukkerfri barnehage. Dette betyr at syltetøy, Matpause med matpakke og fruktbrunost, sjokoladepålegg, prim, ketchup, juice, saft, brus, godteri, kaker, boller, fruktyoghurt og andre opplagt sukkerholdige matvarer blir ikke servert.

Barna har heller ikke slike matvarer med seg hjemmefra. Derimot spiser barna hver dag frukt i barnehagen som de har med seg. Yoghurt uten sukker spises ofte med frisk frukt, bær eller korn.

Av og til blir det kjøpt inn eller plukket bær som røres sammen uten å tilsette sukker, som et sunnere alternativ til syltetøy. Bakgrunnen for at det ble innført sukkerfri barnehage var at de ansatte begynte å undre seg over hvorfor de eldste barna i barnehagen var så urolige spesielt ved samlingsstund.

En forklaring kunne være at disse barna nå var så store og egentlig begynte å bli klare for skolen. Samtidig tenkte personalet at årsaken kunne være for mye sukker fordi det blant de eldste barna var veldig populært å spise fruktyoghurt til matpakkemåltidet like før samlingsstund.

Erfaringer
Etter å ha blitt en sukkerfri barnehage, opplever personalet at barna er blitt mer rolige og oppmerksomme. Barn, foreldre og ansatte har vært positive til den nye matsituasjonen.

Foreldrene kommenterer at det er mindre bråk når de er innom barnehagen. Barna aksepterer også fint at enkelte matvarer ikke er tilgjengelige lenger i barnehagen. De spiser dessuten mer frukt enn de gjorde før.

Andre kommentarer
Personalet har lagt stor vekt på å være tydelige overfor både barna og foreldrene om hvorfor sukkerrik mat skal unngås. Matvareemballasje som yoghurtbegre er tatt vare på for å kunne vise foreldrene sukkerinnhold og sammenligne matvarer.

Personalet har også vært nøye med å foreslå alternativ som yoghurt naturell, frukt, nøtter og grønnsaker i stedet for ”forbudt mat”.

Bursdager
Bursdager og andre spesielle anledninger feires med at barna får fruktsalat, det vil si hver sin kopp med oppskåret frukt. Frukten kan variere med årstid, priser, kvalitet på frukten i butikken og litt i forhold til bursdagsbarnets preferanser. Det er for eksempel ikke banan med i salaten dersom bursdagsbarnet ikke liker banan.

”Pinnsvin”
Isteden for fruktsalat i kopp lages det av og til fruktspyd av de oppkuttede fruktbitene som stikkes i en halv melon som ligger opp ned. Barna synes dette ”pinnsvinet” er gøyalt og selve melonen spises til slutt.

Karneval
Barna ”slår katta utav sekken”. ”Sekken” er fylt med små gaver som består av tørket frukt, yoghurtrosiner, nøtter, popkorn innpakket i aluminiumsfolie.

Barnehage: Birk barnehage (privat)
Antall barn: 13 barn i alle aldere opp til skolealder
Bydel: Grünerløkka
Kontaktperson: Monika Englund
Telefon: 22 35 20 71 eller 90 72 29 09