Søk i denne bloggen

mandag 24. januar 2011

Økning av Type 1 diabetes hos barn


Dette er utrolig merkelig synes jeg. Forskere vet ikke helt årsaken til denne økningen.

De mener det kan være en kombinasjon av arvelige anlegg og ukjente miljøfaktorer. Men vet ikke hvilke miljøfaktorer. Det forskes blant annet på virusinfeksjoner og ernæringsforhold tidlig i livet.

Ulike hypoteser

Flere hypoteser er lansert – som raskere vekst hos barn og at infeksjoner tidlig i barndommen kan spille en rolle.

Men da lurer jeg på hvorfor barn vokser raskere nå enn før? Jeg tror det har med maten å gjøre. Bearbeidet ferdigmat og junk skaper infeksjoner i tarmen som igjen gir nedsatt immunforsvar.

- Det er holdepunkter for at noen virusinfeksjoner (i tarmen) kan øke risikoen for type 1-diabetes.

Men hva skaper virus i kroppen? Det betyr at immunforsvaret ikke er på topp. Og hvordan skaffer man seg et dårlig immunforsvar?

Det er utrolig viktig med en sunn tarmflora. Hvis tarmen er i dårlig stand, får du gjerne nedsatt immunforsvar og da kan ting balle på seg. Så sørg for å holde tarmen sunn og frisk. Spis "ren" mat uten tilsetningsstoffer og masse god fiber. Unngå sukker, som omdannes til syre i kroppen som igjen skaper infeksjoner. Det samme gjelder hvetemel og kullsyre. Mange klager over at de har ikke tid til å lage mat. Men istedetfor å sitte timesvis foran TVen så benytt kvelden med å lage mat fra scratch med rene råvarer. Det kreves planlegging i vår travle hverdag.