Søk i denne bloggen

onsdag 1. september 2010

ADHD-medisinering er ikke løsningen

Jeg blir trist når jeg leser i VG.no som skriver at antall barn som får medisiner som følge av en ADHD-diagnose har doblet seg de siste seks årene.
http://www.sarasverden.com
Det er en skremmende utvikling, og jeg forstår ikke hvorfor myndighetene ikke ser nærmere på sammenhengen til gluten og kasein, sukkerinntak og kostholdet generelt sett hos barna.

Det blir så alt for enkelt å henvise til en resept for Strattena eller Ritalin, som så skal fungere som løsningen til problemet for de utsatte barna og ungdommene som sliter med ADHD.

Legemidlene inneholder sentralstimulerende midler som amfetamin og ritalin, og de er klassifisert som narkotika.

At foreldre eller helsepersonell ukritisk tar til takke med denne form for behandling er for meg ytterst kritikkverdig. Prøv heller en kostholdsendring i en periode og se hvilken effekt det har. Dersom det ikke fungerer optimalt så kan man vurdere medisinering. Jeg kan ikke forstå at fagpersoner, pedagoger osv, med respekt for seg selv viser en så ignorant holdning ved å fylle barna med medisiner. Det krever lite eller ingenting å fordype seg så smått i virkningen av en kostholdsendring.

Selv kjenner vi “ADHD” direkte på kroppen de gangene Sara har blitt utsatt for stress, feil mat (inkludert for mye sukker) eller gjerne en kombinasjon. Hun blir hyperaktiv, aggressiv, ukonsentrert o.l. Det er ingen tilfeldigheter lengre, og tre års erfaring gir oss gode forutsetninger til å kartlegge hvordan vi skal unngå at hun kommer i en slik situasjon. Heldigvis oppstår disse situasjonene sjeldnere og sjeldnere, men kan selvsagt aldri utelukkes.

Det er uheldig for henne og familien, og vi ser sammenhengen klart og tydelig. Jeg tør å påstå at veldig mange barn og ungdom er i samme situasjon som Sara, og til foreldrene anbefaler jeg å prøve en kostholdsendring. Start med å ta bort gluten i to-tre uker, og se hvilken effekt det har. Fjern så melkeprodukter fra kosten og se hvilken effekt det får. Av personlige erfaringer anbefaler vi ikke å fjerne all gluten og melk brått og brutalt, men heller ta det stegvis så kroppen får tilpasset seg. I tillegg er rutiner og fjerning av støy og stress i omgivelsene viktig, og tilførsel av vitaminer og mineraler.

Men kanskje aller mest, og tryggest, ta en urinpeptidprøve gjennom Neurozym og bestill en konsultasjon hos Geir Flatabø eller andre med lignende kunnskap.

Det er så mye som kan bli gjort som ikke inkluderer “amfetamin og ritalin”, eller lignende narkotika. Barna fortjener bedre enn dette.

Sara er vårt empiriske funn, og vi vet at dette fungerer. Kanskje ikke for alle, men for mange. Det er ofte et komplisert medisinsk puslespill, og det viktigste er at foreldre tar ansvaret i egne hender og ikke utelukkende lytter naivt til hva fastlegen eller andre dikterer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar