Søk i denne bloggen

onsdag 1. september 2010

Sukkerfri barnehage

Sukkerfri barnehage

Hva er det med barnehagene som serverer is, kaker og godterier og lavkvalitetsmat som kneip og annen mat full av tilsetningsstoffer. Hvor er kunnskapen til ledelsen hen og ikke minst foreldrene? Når det idag er oppslag på oppslag om fedmebølge hos små barn og stor vekst av diabetes.

Her er en barnehage på Grunerløkka som har valgt å være sukkerfri:

Barnehagen har valgt å være en sukkerfri barnehage. Dette betyr at syltetøy, Matpause med matpakke og fruktbrunost, sjokoladepålegg, prim, ketchup, juice, saft, brus, godteri, kaker, boller, fruktyoghurt og andre opplagt sukkerholdige matvarer blir ikke servert.

Barna har heller ikke slike matvarer med seg hjemmefra. Derimot spiser barna hver dag frukt i barnehagen som de har med seg. Yoghurt uten sukker spises ofte med frisk frukt, bær eller korn.

Av og til blir det kjøpt inn eller plukket bær som røres sammen uten å tilsette sukker, som et sunnere alternativ til syltetøy. Bakgrunnen for at det ble innført sukkerfri barnehage var at de ansatte begynte å undre seg over hvorfor de eldste barna i barnehagen var så urolige spesielt ved samlingsstund.

En forklaring kunne være at disse barna nå var så store og egentlig begynte å bli klare for skolen. Samtidig tenkte personalet at årsaken kunne være for mye sukker fordi det blant de eldste barna var veldig populært å spise fruktyoghurt til matpakkemåltidet like før samlingsstund.

Erfaringer
Etter å ha blitt en sukkerfri barnehage, opplever personalet at barna er blitt mer rolige og oppmerksomme. Barn, foreldre og ansatte har vært positive til den nye matsituasjonen.

Foreldrene kommenterer at det er mindre bråk når de er innom barnehagen. Barna aksepterer også fint at enkelte matvarer ikke er tilgjengelige lenger i barnehagen. De spiser dessuten mer frukt enn de gjorde før.

Andre kommentarer
Personalet har lagt stor vekt på å være tydelige overfor både barna og foreldrene om hvorfor sukkerrik mat skal unngås. Matvareemballasje som yoghurtbegre er tatt vare på for å kunne vise foreldrene sukkerinnhold og sammenligne matvarer.

Personalet har også vært nøye med å foreslå alternativ som yoghurt naturell, frukt, nøtter og grønnsaker i stedet for ”forbudt mat”.

Bursdager
Bursdager og andre spesielle anledninger feires med at barna får fruktsalat, det vil si hver sin kopp med oppskåret frukt. Frukten kan variere med årstid, priser, kvalitet på frukten i butikken og litt i forhold til bursdagsbarnets preferanser. Det er for eksempel ikke banan med i salaten dersom bursdagsbarnet ikke liker banan.

”Pinnsvin”
Isteden for fruktsalat i kopp lages det av og til fruktspyd av de oppkuttede fruktbitene som stikkes i en halv melon som ligger opp ned. Barna synes dette ”pinnsvinet” er gøyalt og selve melonen spises til slutt.

Karneval
Barna ”slår katta utav sekken”. ”Sekken” er fylt med små gaver som består av tørket frukt, yoghurtrosiner, nøtter, popkorn innpakket i aluminiumsfolie.

Barnehage: Birk barnehage (privat)
Antall barn: 13 barn i alle aldere opp til skolealder
Bydel: Grünerløkka
Kontaktperson: Monika Englund
Telefon: 22 35 20 71 eller 90 72 29 09

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar